ΤΕΙ Ιονίων Νήσων: Από τη Ζάκυνθο στην Ταϋλάνδη

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων: Από τη Ζάκυνθο στην Ταϋλάνδη

tei-ionioΜε επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Ταϋλάνδη το πρώτο σεμινάριο για τη συντήρηση απολιθωμένου ξύλου, το οποίο διοργανώθηκε στο Κοράτ και στο Τακ της Ταϋλάνδης. Η διοργάνωση του σεμιναρίου αυτού ήταν προϊόν πολύμηνης συνεργασίας της Κατεύθυνσης Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Τ.Ε. του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και του Βορειοανατολικού Ινστιτούτου Ερευνών Απολιθωμένου Ξύλου και Ορυκτών Πόρων (NRIPM) της Ταϋλάνδης.

Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων εκπροσώπησε η Ευαγγελία Κυριαζή, MSc, ΠΕ Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, με πολυετή εμπειρία στη συντήρηση απολιθωμένου ξύλου. Η πραγματοποίηση του σεμιναρίου έγινε στο συνεδριακό χώρο του Μουσείου Απολιθωμένου Ξύλου του NRIPM στο Κοράτ για τις πρώτες ημέρες και στη συνέχεια στους χώρους του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους του Τακ.

Η συνεργασία της Κατεύθυνσης Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς με τους αρμόδιους φορείς στην Ταϋλάνδης πρόκειται να συνεχιστεί, καθώς το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και η Διοικούσα Επιτροπή υποστηρίζουν τέτοιου είδους συνεργασίες που αναδεικνύουν το Ίδρυμα όχι μόνο σε εθνικό, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το προκαταρκτικό σεμινάριο για τη συντήρηση απολιθωμένου ξύλου στην Ταϋλάνδη περιελάμβανε ομιλίες για το απολιθωμένο ξύλο σε όλο τον κόσμο, παρουσίαση τεχνικών προετοιμασίας δειγμάτων για αναγνώριση λεπτοτομών, ομιλίες για οργάνωση εκθέσεων απολιθωμάτων, παρουσιάσεις για την ιστορία της ανακάλυψης, της μελέτης, της αναγνώρισης αλλά και του ταχέος ρυθμού διάβρωσης του απολιθωμένου δάσους του Τακ και ομιλίες και εργαστήρια σχετικά με το ρόλο του συντηρητή απολιθωμάτων, την παθολογία των φυτικών πυριτιωμένων απολιθωμάτων, τη μεθοδολογία καταγραφής απολιθωμάτων, τη μεθοδολογία παρασκευής υλικών συντήρησης και τη μεθοδολογία συντήρησης απολιθωμάτων.

Πέραν του σεμιναρίου για τη συντήρηση φυτικών απολιθωμάτων, η συνεργασία της Κατεύθυνσης Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Τ.Ε. και η παρουσία της κας Ε. Κυριαζή στην Ταϋλάνδη στάθηκε το έναυσμα για τη σύσταση επιστημονικής ερευνητικής ομάδας για τη διερεύνηση της δυνατότητας ίδρυσης του πρώτου Γεωπάρκου της Ταϋλάνδης, με απώτερο σκοπό την ένταξή του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων.

NO COMMENTS

Leave a Reply