Κιργιστάν: Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες στο Μπισκέκ

Κιργιστάν: Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες στο Μπισκέκ

3222«Και οι 124 Έλληνες, που διαμένουν στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ, είναι καλά στην υγεία τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων του Κιργιστάν, Όλγα Κουπριάνοβα.
Τουλάχιστον 75 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Υπουργείου Υγείας της χώρας, στις συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές, στο Μπισκέκ.
Σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με την κ. Κουπριάνοβα, είπε ότι οι Έλληνες δεν πήραν το μέρος καμιάς εκ των δύο αντίπαλων πλευρών και φοβούνται πολύ για το ενδεχόμενο εμφυλίου στη χώρα.
«Μένω ακριβώς στο κέντρο και τα παράθυρα του διαμερίσματός μου βλέπουν την κεντρική πλατεία. Όλα τα γεγονότα των δύο ημερών έγιναν μπροστά μου, σαν σε σκηνή θεάτρου», περιέγραψε χωρίς, ωστόσο, να διακρίνεται ιδιαίτερος φόβος ή αγωνία στη φωνή της.
Σε ολόκληρη την επικράτεια του Κιργιστάν ζουν περίπου 1.000 άνθρωποι ελληνικής καταγωγής, ενώ πριν από το 1991 (σσ. οπότε ξεκίνησε η μαζική παλιννόστηση στην Ελλάδα), έμεναν μόνο στην τότε πρωτεύουσα, Φρούνζε, περισσότεροι από 3.000 Έλληνες.
Η Όλγα Κουπριάνοβα γεννήθηκε το 1950 στην περιφέρεια Γιουζνο-Καζακστάνσκαγια του Κιργιστάν και σήμερα εργάζεται ως διευθύντρια σε επιχείρηση κλωστοϋφαντουργίας. Ο μισθός της είναι 300 δολάρια, ενώ, όπως τονίζει, μόλις ένα κιλό κρέας στοιχίζει επτά δολάρια.
«Οι εργάτες παίρνουν πολύ λιγότερα από μένα, περίπου 100 δολάρια. Είναι θεμιτό, η αντιπολίτευση να προσπαθεί να φέρει αλλαγή στη χώρα, να φέρει ανάπτυξη, γιατί η οικονομία της είναι απελπιστικά πεσμένη, ενώ κυριαρχεί διαφθορά, ακρίβεια και ανισότητα», λέει.
Σε μερικές ημέρες, η Όλγα Κουπριάνοβα θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να τιμηθεί για την προσφορά της στην αναγέννηση της Ελληνικής Διασποράς στο Κιργιστάν, στο πλαίσιο της «Γιορτής της Απόδημης Ελληνίδας», που διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το ΣΑΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ανακοίνωσε ότι οι πακιστανικές αρχές ενημέρωσαν σήμερα το πρωί των απεσταλμένο του πρωθυπουργού στο Ισλαμαμπάντ,πρέσβη εκ προσωπικοτήτων Δημήτρη Δόλη, ότι ο απαχθείς εθελοντής στην πεδιάδα των Καρράς,Θανάσης Λερούνης έχει απελευθερωθεί από τους απαγωγείς του.
Ο κ.Πεταλωτής είπε ακόμη ότι ο κ. Λερούνης, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Δόλλη και τον ενημέρωσε ότι είναι καλά στην υγεία του, θα παρουσιαστεί στην ελληνική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ αύριο το πρωί, απ’ όπου θα μεταφερθεί στην Αθήνα με μέσο που θα διατεθεί από την κυβέρνηση.
(Πηγή: ana-mpa)

NO COMMENTS

Leave a Reply