Στο Πεκίνο ο Τσίπρας

Στο Πεκίνο ο Τσίπρας

Σημαντικές επαφές με βασικό στόχο την προσέλκυση των επενδύσεων και την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας- Κίνας αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός στο Πεκίνο, προορισμό για τον οποίο αναχωρεί σήμερα και θα παραμείνει μέχρι τις 15 Μαΐου. Από το Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή Τσίπρα στο φόρουμ, για τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού, «Beltand Road Forum», όπου και αναμένεται να απευθύνει τρεις ομιλίες. Όπως λένε αρμόδιες πηγές, πρόκειται για ένα γιγαντιαίο πρότζεκτ που αποσκοπεί στην στρατηγική σύνδεση και επέκταση της Κίνας στην Ευρώπη ύψους 1τρις. ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στο Φόρουμ των Πόλεων, όπου θα δώσουν το παρόν και εκπρόσωποι από την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίοι έχουν συνεργασία με δημάρχους κινεζικών πόλεων. Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με τους κινεζικούς κολοσσούς: State Grid για ενεργειακά, Bank of China (για συνεργασία και επενδύσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα), AIIB (Asian Infrastracture and Investment Bank) (επενδύσεις σε υποδομές).
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με τον Κινέζο πρόεδρο καθώς και με τον Κινέζο πρωθυπουργό με τους οποίους θα συζητήσει εκτενώς για συνεργασία σε επενδύσεις.
Μάλιστα, πρόκειται να υπογράψουν οι δυο κυβερνήσεις μνημόνιο συνεργασίας για κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα σε σειρά τομέων όπως: Χρηματοπιστωτικά ,Υποδομές, Ενέργεια,
Τηλεπικοινωνίες.

Αντικείμενο συζητήσεων θα αποτελέσουν και οι εξαγωγές αγροτοδιατροφικών προϊόντων της Ελλάδας στην Κίνα, η συνεργασία σε ναυτιλία και ναυπηγοεπισκευές καθώς και οι κινεζικές επενδύσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο (συντήρηση κ.α). Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και οι επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός πιθανότατα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, τον ΓΓ του ΟΗΕ Α.Γκουτέρες και τον πρόεδρο της Ελβετίας. Με τον τελευταίο θα συζητηθεί η συνεργασία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ στο Πεκίνο θα βρίσκεται τις ίδιες ημέρες και η Κριστίν Λαγκάρντ. Τέλος, με τον Αλέξη Τσίπρα στην ελληνική αποστολή στην Κίνα θα μετέχουν : ο υπουργός ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας και ο ΓΓ του ΥΠΕΞ Γιώργος Τσίπρας.

NO COMMENTS

Leave a Reply