Τη «μητέρα των βομβών» έριξαν οι ΗΠΑ κατά του ISIS

Τη «μητέρα των βομβών» έριξαν οι ΗΠΑ κατά του ISIS

Μια GBU-43, που θεωρείται η «μητέρα όλων των βομβών», έριξαν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν την Μεγάλη Πέμπτη, με στόχο σήραγγες του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους βόμβα χρησιμοποιείται σε μάχη και όχι σε δοκιμή. H συγκεκριμένη βόμβα δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2003 σε στρατιωτική βάση στη Φλόριντα και όταν κατασκευάστηκε θεωρούνταν το πλέον ισχυρό μη πυρηνικό όπλο. Ωστόσο, η Ρωσία το 2007 δοκίμασε για πρώτη φορά την ATBIP, η οποία θεωρείται τέσσερις φορές ισχυρότερη.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τη ρίψη της τηλεκατευθυνόμενης βόμβας και επί του παρόντος εξετάζει τα αποτελέσματα της επιχείρησης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, τον Άνταμ Σταμπ, αυτή ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτού του είδους η συμβατική βόμβα σε μάχη. Ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ενέκρινε τη χρήση της βόμβας, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο σε επιχειρήσεις στην επαρχία Νανγκαρχάρ σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μοναδική φορά που παράχθηκε η GBU-43 με στόχο να ριφθεί σε πεδίο μάχης ήταν το 2003, για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Ιράκ. Ωστόσο παρότι δημιουργήθηκαν 15 τέτοιες βόμβες και μια εξ αυτών μεταφέρθηκε στο Ιράκ, δεν είχε χρησιμοποιηθεί.

NO COMMENTS

Leave a Reply